COVID-19 in de Oeganda: Wat is de stand?

Slecht nieuws uit Oeganda. Covid-19 is in opmars en dat is niet zonder gevolgen.

In Nederland gaan we met ons allen de goede kant weer op. Het aantal besmettingen en de ziekenhuiscijfers dalen snel. Maar hoe is dat in Oeganda waar wij als Stichting Chica 3 scholen ondersteunen? 

Helaas komt er nu net uit Oeganda slecht nieuws. De cijfers, zover die er zijn, stijgen hard. Maar een betere indicatie is, dat onze mensen in Oeganda nu zelf zieken en overleden mensen zien in hun omgeving. Beangstigend nieuws! Want hoe hoog is het aantal besmettingen dan daadwerkelijk? Dat weten we niet.  

Wat kunnen we als stichting en wat doen we als stichting vanuit Nederland

Hulp bieden in deze tijden op zo’n afstand is lastig, maar we doen ons best. Zo hebben we voor de scholen al meerdere malen zeep en hand ontsmettingsmiddel ingekocht. Hebben we de kennis/ervaring die we zelf in Nederland hebben opgedaan met hen gedeeld. Belangrijke informatie die daar niet of nauwelijks wordt gecommuniceerd. Daarnaast helpen we om de verkeerde informatie te filteren. 

Scholen weer gesloten

Oeganda is wederom in een lockdown. De scholen zijn dus weer dicht. En we weten niet voor hoelang. Dit betekent onder andere dat de kinderen weer geen onderwijs krijgen. Maar ook dat de leraren opnieuw nauwelijks of geen inkomen meer hebben. Sommige werken zelf tijdelijk ergens anders, maar hoelang is dat mogelijk nu er een nieuwe lockdown is. 

We kunnen de leraren helpen door huizen te bouwen. 

In Oeganda is het gebruikelijk dat de onderwijzers in huizen wonen op het schoolterrein. Omdat bij de Jehiel School deze huizen nog in aanbouw zijn, huren veel onderwijzers nog een huis in de buurt. Nu de school geen inkomsten meer heeft en dus de leraren niet of nauwelijks meer kan betalen, lopen de onderwijzers het gevaar dat ze de huur van hun huis niet meer kunnen betalen. 

Het schoolbestuur heeft ons om die reden nu gevraagd of wij kunnen helpen bij het afmaken van de huizen op de school. Want zodra die huisjes klaar zijn, valt de druk van het huren van een huis weg en kunnen de leraren het geld besteden aan eten en drinken. En de school behoudt de leraren, doordat ze hen onderdak kunnen bieden. 

We hebben nu 500 euro nodig om de eerste huisjes af te maken. De eerste euros hebben we opgehaald door de bakmix actie die we deze maand hebben gehouden. Maar we zijn er nog niet. Help jij ons mee om deze broodnodige huisjes te bouwen? 

Wil je ons helpen, dan kan dat door virtueel bouwmaterialen te kopen via onze webshop (Alleen PayPal of Creditcard) of door te doneren via Whydonate.